luni, 12 august 2013

Iata care vor fi ultimii supravietuitori ai Terrei

Un studiu efectuat de oamenii de știință englezi arată că planeta noastră mai poate susține viața pentru încă 2,8 miliarde de ani, după care va deveni stearpă. Pentru a se putea observa ceea ce se va petrece în viitorul îndepărtat la Terrei, cercetătorii de la Universitățile din St Andrews, Dundee şi din Edinburgh, din Marea Britanie au elaborat mai multe modele computerizate cu ajutorul cărora au previzionat petrecerea evenimentelor.
Inițial Soarele va deveni din ce în ce mai puternic, mărindu-și masa încât viața pe Terra va deveni imposibilă. În acel moment, Pământul va fi ars și chiar radiat de razele puternice ale Soarelui. Viața la suprafața planetei devine astfel imposibilă și nimic din ceea cea există acum nu mai va exista.
Din cauza modificării masei solare nivelul de oxigen va scădea până la dispariție, presiunea atmosferică va crește impresionant de mult, ceea ce va determina evaporarea oceanelor. Aceste fapte vor fi cele care vor face din Terra o planetă moartă, cel puțin la suprafață pentru că în interior se vor petrece cu totul alte procese.
Odată cu trecere timpului procesul de încălzire globală se va extinde atât de mult încât zeci de mii de grade se vor înregistra la nivelul scoarței terestre. Procesul este unul lent, iar mai întâi flora și animalele mari vor dispărea. Cu cât vietățile sunt mai mici cu atât au șanse mai mari de adaptare la noile condiții.
Ultimii locuitori ai planetei vor fi microbii extremofili, care sunt capabili să trăiască în medii extreme și astfel să se adapteze la aproape orice condiții de viață. Opțiunea lor este să se concentreze în jurul ultimelor surse de apă care se vor regăsi doar în adâncurile pământului.
virusi extromofiliCercetătorii sunt de părere că acest model predictibil se poate aplica oricărei planete care a susținut viața până acum. În adâncurile ei se vor regăsi întotdeauna anumiți microbi care s-au adaptat la condițiile de viață ostile și care sunt mărturia vie că respectiva planetă a fost cândva locuită de anumite ființe dotate cu un anumit grad de inteligență.
În acest fel, o candidată serioasă care a deținut viață în trecutul îndepărtat este Marte. Probabil că odată cu dezvoltarea tehnologică se va putea demonstra și acest fapt, după modelul oamenilor de știință englezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu