luni, 12 august 2013

Studiu socat: 60 de miliarde de planete sunt locuite de civilizatii extraterestre

Chiar dacă până în prezent au fost detectate doar câteva zeci sau poate sute de planete care pot susține viața, oamenii de știință au ajuns la concluzia că Universul trebuie să fie plin de lumi extraterestre. O nouă estimarea, realizată cu ajutorul telescopului Kepler, indică faptul că doar Calea Lactee poate să găzduiască aproximativ 60 de miliarde de planete care pot susține viața.
Această concluzie se bazează pe datele colectate de telescopul Kepler în ultima perioadă și este de-a dreptul șocantă. Dacă previziunile se adeveresc atunci putem să realizăm nu doar că nu mai suntem singuri în Univers, ci faptul că doar galaxia noastră este suprapopulată.
În acest sens, cercetătorii au declarat că în fiecare sistem în care se regăsește câte o pitică roșie trebuie să existe și o planetă capabilă să susțină viața sub orice formă. Zonă locuibilă este definită ca fiind locul optim pentru ca apa de pe o planetă să existe în formă lichidă. Dacă o planetă se află prea aproape de steaua sa atunci apa se evaporă, iar dacă se află prea departe apa devine gheață și în ambele cazuri planeta este scoasă de pe lista celor care ar putea susține viața. Pentru că există numeroase sisteme solare care au în centru o pitică roșie, adică o stea de dimensiuni mult mai mici decât Soarele nostru, posibilitatea ca o planetă să dețină viața crește considerabil.
“Dacă o planetă care găzduiește viața orbitează în jurul unei pitici roșii mișcarea de revoluție trebuie să se producă cam o dată la o lună sau maximum două pentru ca planeta respectivă să capteze energia pe care o primește Terra de la Soare și astfel ca viața să fie posibilă”, a explicat Nicolas Cowan, profesor universitar în cadrul Universităţii Northwestern.
Cu o astfel de orbită, planeta respectivă ar avea întotdeauna o față luminoasă și una întunecată, exact același comportament pe care Luna îl are față de planeta noastră. Pe partea luminoasă va exista întotdeauna viață.
calea lactee
Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință au simulat mai multe sisteme solare pe calculator și concluzia a fost una șocantă. În aproape orice sistem solar trebuie să există o planetă, dacă nu mai multe, pe care să existe viață extraterestră. Și cum există un număr impresionant de mare de sisteme solare doar în galaxia noastră, atunci viața extraterestră ar putea să existe pe mai mult de 60 de miliarde de planete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu